Remco Nijkamp
In een tijd waarin de dynamiek van de wereld, en de werkomgeving, voortdurend verandert, vinden veel organisaties het gelukkig belangrijk om een cultuur van preventie, goed werkgeverschap en welzijn te ontwikkelen. Ik vind dat dit verder gaat dan alleen het voldoen aan wettelijke vereisten; het gaat om het creëren van een omgeving waarin medewerkers gedijen, productief zijn en zich gewaardeerd voelen.
Het doel zou een verbetering van vitaliteit en werkgeluk moeten zijn, leidend tot een afname van mentaal- en fysiek verzuim. Hiervoor is vaak een duurzame gedragsverandering nodig.
Om duurzame gedragsverandering te realiseren zie ik dat het nodig is bewustwording over vitaliteit en welzijn bij medewerkers te creëren. Dit naast het ontwikkelen van zelfregie. Wat kan de medewerker zelf doen om vitaler te worden en te blijven?
Ik stel, samen met de medewerkers, haalbare doelen. We onderzoeken samen wat er goed is en wat er beter kan. En hoe dat beter kan.
Daarnaast vind ik een ondersteunende omgeving, inclusief sociale steun en positieve feedback vanuit de organisatie en collega’s, essentieel.
Duurzaam veranderen betekent continu leren, het stimuleren van innerlijke motivatie en het ontwikkelen van vaardigheden. Het is een iteratief proces van reflectie, aanpassing en volharding, gesteund door een organisatie die groei en duurzaamheid omarmt.
Losstaande interventies zullen leuk en gezellig zijn, zeker die van Grab The Lead, maar leiden zelden tot blijvende inspiratie en duurzame gedragsverandering. Hiervoor is een context nodig waarbinnen interventies en verbetering voortdurend plaatsvinden.
Het vitaal vakmens programma biedt deze context, de invulling en de bewaking van de voortgang.
Dat vind ik belangrijk, daar werk ik graag (aan) mee.